A-lag

Avesta BK kan jubla - klara för play off efter 6-2 mot Guldsmedshyttan
2024-02-16 21:18
Malte Råberg blev stor matchhjälte med ett äkta hat trick i 6-2-segern mot Guldsmedshytte SK. Foto: Stefan Ericson

Avesta BK är klara för play off efter seger med övertygande 6-2 (3-1, 1-1, 2-0) mot Guldsmedshytte SK inför 161 åskådare i Avestahallen. Avestas seger var odiskutabel och grundlades redan i första perioden som man vann med 3-1. Hemmalaget ökade på till 4-1 i andra perioden, innan gästerna kunde reducerade till 4-2 i slutsekunderna av mittakten. I tredje perioden var Avesta BK överlägset och kunde gå ifrån till 6-2.

Tremålsskytt i Avesta BK blev Malte Råberg, medans Tony Thelin, Hampus Mattsson och Philip Andersson gjorde varsitt mål.

Avesta får nu möta Orsa IK i play off 1, och inleder i Avestahallen på onsdag. Returen spelas sedan på lördag i Orsa, och en eventuell tredje match avgörs på söndag också i Orsa.

Avesta BK hade gjort tre förändringar i femmorna sedan senaste matchen mot Hallstahammar. William Johansson tog plats i andrafemman i stället för Jordan Caballero Lindberg och Albin Engström, som spelade mot Hallstahammar, var struken.

Avestadominans från start

Avesta BK kopplade ett grepp om matchen redan i första perioden som man vann med 3-1.

Hemmalaget tog hand om kommandot direkt från start och hade redan i första spelminuten haft tre skott mot Sebastian Blomerus i GSK-målet. Första riktiga vassa farligheten kom i sjätte spelminuten när Hampus Mattsson hittade Jakob Karlsson som dock inte lyckades överlista Blomerus.

Gästerna hade svårt komma till några målchanser initialt, mycket tack vare att Avesta ofta vann närkamperna, och inte lät Guldsmedshyttan få till något ordnat spel.

Utdelning

Avestas hade ett klart grepp om händelserna och Jakob Karlsson var i åttonde minuten på väg sätta pucken i nät men lyckades inte med en backhand lyfta pucken över Blomerus benskydd. Ett mål låg i luften för Avesta och hemmalaget skulle rättvist ta ledningen med 1-0 drygt halvvägs in i perioden sedan Tony Thelin, med sitt tolfte mål för säsongen, på sin egen retur petat in pucken bakom Blomerus.

Glädjen blev dock kortvarig då Andre Sundén dryga minten senare kunde kvittera till 1-1 efter fått två chanser. Gästerna hade efter målet tryck mot Avestamålet, men det var Malte Råberg som skulle kliva fram i slutet av perioden med två mål och ge ”BK” ledningen 3-1 inför andra perioden. Först pricksköt han in 2-1, innan han i boxplay tryckte in 3-1 bara 14 sekunder före första periodpausen.

Hattrick

Avesta behöll sitt tvåmålsövertag efter två perioder sedan lagen gjort varsitt mål.

Guldsmedshyttan fick inleda andra akten i spel fem mot fyra, sedan backen Jesper Gustafssons utvisning i slutet av första akten. Avesta kunde enkelt städa av det numerära underläget. Efter man blivit fulltaliga jämnade spelet ut sig en aning, men det var Avesta som fortsatte vara det drivande laget. Tony Thelin hade inom tre, fyra minuter tre klara målchanser utan utdelning. I stället var det Malte Råberg som skulle göra sitt första äkta hattrick i BK-tröjan när han satte 4-1 efter dryga sju minuter bakom en chanslös GSK-målvakt. Målet betydde Troja-Ljungby förvärvet är uppe i tretton mål den här säsongen. Tempot sänktes sedan i slutet av perioden och det kändes som Avesta mest bevakade ledningen. Guldsmedshyttan, som har gjort en stark säsong, krigade sig dock tillbaka i matchen resultatmässigt när backen Ville Hagberg sprätte in 4-2 bakom Lucas Johansson tjugo sekunder före periodvilan. Det kändes ändå som Avesta hade bra kontroll på händelserna inför tredje trots gästernas sena reduceringsmål.

Trycket uppe

Hemmalaget spelade disciplinerat i tredje perioden och hade full kontroll på händelserna och kunde gå ifrån i målprotokollet enkelt vinna med 6-2.

För Avestas del gällde det att inte backa hem och spela på resultatet. Men de eventuella tvivlen var obefogade. Det syntes direkt att Avesta inte skulle bjuda in gästerna i matchen utan satte ett hårt tryck direkt mot Guldsmedshyttemålet. Avesta var mer eller parkerade i bortalagets försvarszon stora delar av perioden och man väntade på det femte målet som skulle döda matchen.

Avesta stängde igen butiken

Både Oliver Ahlberg och Jakob Karlsson bra chanser, innan Philip Andersson drygt halvvägs in i perioden, med sitt sjätte mål för säsongen, kunde skicka in 5-2. Resten av tillställningen blev något av en transportsträcka fram till slutsignalen.  Med knappa tre minuter kvar av tredje perioden kunde Hampus Mattsson fastställa slutresultatet till 6-2, framspelad av Jakob Karlsson och Simon Nyhlén-Persson.

Avesta BK kan se tillbaka på en mycket väl genomförd grundserie med en fin tredjeplats. Laget har imponerat stora delar av säsongen, och har svarat för flera starka insatser. Nu gäller det att ladda om batterierna till play-off.

Intervjuer kommer senare i kväll.

Text: Olov Lindgren

Avesta BK-Guldsmedshytte SK 6-2 (3-1, 1-1, 2-0)

Första perioden: 1-0 (11.23) Tony Thelin (Edvin Karlsson, Philip Andersson), 1-1 (13.01) Andre Sundén (Adam Vinkel, Ville Hagberg), 2-1 (18.39) Malte Råberg (Tony Thelin), 3-1 4/5 (19.46) Malte Råberg.

Andra perioden: 4-1 (7.11) Malte Råberg (Hampus Mattsson, Mikko Kärjä), 4-2 (19.40) Ville Hagberg (Felix Zetterberg).

Tredje perioden: 5-2 (10.13) Philip Andersson (Edvin Karlsson, Tony Thelin), 6-2 (17.14) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson, Simon Nyhlén-Persson).

Skott: 49-24 (9-15, 11-15, 19-4)

Utv, Avesta: Tony Thelin 2, Jesper Gustafsson 2, Malte Råberg 2. Guldsmedshyttan:-.

Domare: Andreas Eldebäck. Linjemän: Daniel Wennerberg, August Sundstedt.

Publik: 161 (Avestahallen).