J20

J20 division 1. Förlust i seriefinalen mot Falu IF
2023-11-18 17:30
#23 Arwid Forsman och #25 Albin Engström låg bakom mycket i Avestas offensiva spel mot Falun. Foto: Olov Lindgren

FALUN. Avesta BK var länge med i matchen men kroknade i tredje perioden och förlorade till slut seriefinalen mot Falu IF som vann med 8-3 (3-2, 1-1, 4-0) i Lugnets Ishall.

-Det här var fjärde matchen den här veckan, säger Avestas vikarierande headcoach Hampus Nyman som tror det täta matchandet för flera av spelarna avgjorde till hemmalagets fördel sista tjugo.

J20-laget hade match i onsdags, och till det ska läggas A-lagets dubbla matcher i tisdags och igår fredag. Det syntes i tredje perioden energin saknades för att rubba ett skridskostarkt Falun.

Faluns seger var rättvis men något mål för stort. FIF tog tidigt hand om kommandot och skaffade sig en 2-0-ledning efter knappa tio minuter. Avesta kom dock igen och kvitterade till 2-2 genom två mål av Arwid Forsman. Avesta fick sedan tillfälle att spela både fem mot tre och fem mot fyra i slutet av första perioden men då kunde i stället Falun göra 3-2 i boxplay. I andra perioden lyfte sig ABK var oftast först på pucken och tryckte stundtals tillbaka hemmalaget. Markus Mattsson hann med att rädda en straff innan Loke Hedlund kvitterade till 3-3 efter tre minuter av perioden. Hemmalaget tog sedan tillbaka ledningen i slutet av mellanakten. I tredje orkade inte Avesta hålla uppe spelet och FIF kunde gå ifrån till en klar 8-3-seger.

Arwid Forsman, en av av flera spelare som matchats flitigt den senaste tiden, menade man gjorde det bra så länge orken fanns.

-De två första perioderna så gör vi det helt okay och är minst lika bra, om inte bättre än de, säger Avestas tvåmålsskytt.

Tycker du siffrorna speglar matchen?

-Nej, det gör det väl inte. Jag tycker vi är det bättre laget stora delar av matchen.

Hemmalaget Falun inledde som sagt var matchen bäst och tog ledningen med 1-0 redan efter knappa sex minuter. Avesta hade stora problem att ta sig upp till offensiv zon första tio. FIF hade bättre fart på skridskorna och kunde öka på till 2-0 efter knappa tio minuter efter ett flygande anfall där Simon Daniels var siste man på pucken.

-Det ser vilse ut och vi får jaga de, konstaterade Hampus Nyman.

Avesta skulle dock komma igen och två mål inom loppet av tre minuter betydde kvittering till 2-2. Båda gångerna var det Arwid Forsman som hittade nätet. Först var det på en retur efter skott av Albin Engström, och andra målet kom efter ett längre anfall även där med Engström som framspelare.

-Det kändes bra och vi gör det okay, men vi kan mycket bättre än så ändå, menar Forsman som med sina båda fullträffar nu gjort fem mål i J20. Det såg lovande ut för Avestas del efter man jobbat sig in i matchen.

-Vi är fortfarande med och gör jobbet, säger Forsman om första perioden där Avesta fick möjligheten spel fem mot tre i dryga minuten sedan Fredrik Lindelöf först åkt ut två minuter för holding och därefter Isak Brunn fem plus tjugo för checking from behind. Men då kunde i stället Falun göra 3-2 med en man mindre. Avesta fick sedan fortsätta spela med en spelare mer i andra men utan utdelning. Falun fick sedan en straff efter 2.06 men Markus Mattsson läste av straffskytten Hugo Stöffling och väntade ut FIF-spelaren och enkelt kunde rädda. I stället kvitterade Avesta till 3-3 kort efter genom Loke Hedlund. Avesta gick mer in på kropp i andra perioden och var oftast först pucken.

Med knappa fem minuter kvar av perioden tog hemmalaget ledningen på nytt när Joel Hällblad fick fri yta framför Mattsson och kunde sätta 4-3.

-Vi ska ha mer fokus i alla passningar och göra allting mer ordentligt, menade Forsman som inte var nöjd över hur man spelade.

Inledningen av tredje perioden blev inte vad Avesta hade hoppats på då Falun kunde öka på till 5-3 efter dryga tre minuter. ”BK” fick inte samma bett på motståndarna som i andra perioden.

-Vi är bedrövliga och kommer inte upp i nivå, menade Nyman om tredje perioden.

När sedan Albin Engström åkte ut för en hooking ökade Falun på till 6-3 i spel fem mot fyra. Resten av matchen blev sedan lite som en transportsträcka för Falun om kunde vinna med 8-3. Arwid Forsman var självkritisk efteråt.

-Det rinner iväg, vi gör inte jobbet ordentligt. Jag vet inte vad som är grejen, vi hänger inte med, kanske vi blir trötta. De skapar mer lägen och får med sig all fart, säger Forsman.

Efter fem raka segrar kom alltså första förlusten för ABK.

-Det klart det är surt, men det är mycket matcher kvar, avslutar Arwid Forsman.

Hampus Nyman tycker man ändå kan ta med sig spelet från andra perioden.

-När vi är i anfallszon så sköljer vi över dem.

Han vill också ge ett extraplus till backen Gustav Rautsila som gjorde sin första match i J20.

-Han spelar säkert och enkelt.

Avesta möter i nästa omgång lördagen den 25 november kl 14.00 Hille/Åbyggeby IK J23 på hemmaplan.

Text: Olov Lindgren

J20 Division 1. Falu IF-Avesta BK 8-3 (3-2, 1-1, 4-0)

Första perioden: 1-0 (5.53) Hugo Stöffling (Ante Allard), 2-0 (9.25) Simon Daniels (Joel Hällblad), 2-1 (11.25) Arwid Forsman (Albin Engström), 2-2 (14.25) Arwid Forsman (Albin Engström), 3-2 (18.38) 4/5 Ante Allard (Hugo Stöffling).

Andra perioden: 3-3 (3.13) Loke Hedlund (Olle Westlund, Felix Lilja), 4-3 (15.36) Joel Hällblad (Albin Pousette).

Tredje perioden: 5-3 (3.50) Hugo Stöffling (Ante Allard), 6-3 5/4 (8.27) Gustav Markusson (Ante Allardm Hugo Stöffling) , 7-3 (12.00) Ante Allard (Albin Posuette, Hugo Stöffling), 8-3 (17.33) Hugo Stöffling (Ante Allard)

Skott: 52-32 (13-8, 14-15, 24-10)

Utv, Falun: Fredrik Lindelöf 2, Isak Brunn 5+20, Ante Allard 2, Herman Wikblom 2. Avesta: Linus Vallin 2, Albin Engström 2, Hampus Wiklund 2.

Domare: Adam Lindholm

Publik: 56 (Lugnets Ishall)